Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


sate ayam dan daging
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
sate ayam dan daging



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Friday, 21-Dec-2007 23:17
Sate
Sate ni kita buat masa hari raya korban ari tu...seumur hidup, ni lah kali pertama buat sate, kita just perap je...yg mencucuk dan menggrillnya cik abang kita. Anis lak tolong buang kulit kacang yg dah digoreng utk kita buat kuah sate...dgn 2 kg ayam dan 1/2 kg daging dapatlah 100 lebih cucuk sate...tapi biasalah hampir separuh habis dimakan semasa proses menggrill dan makan pagi esoknya :-D Resepi sate kita ambik drpd FP BBBatrieysia utk 1 kg ayam dan 1/2 kg daging, 1 kg ayam lagi kita guna rempah sate segera. Kuah sate pula kita guna resepi Pn. Puti Mazura...spt biasa adalah bhn2 yg kita alter terutama kuantiti serai, sebab kat sini serai teramatlah mahalnya $-)


Sate

1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
1 1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu - kita gantikan dgn maple syrup
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)-kita buat bhn renjis dgn mencampurkan minyak, gula merah dan lebihan bhn perapan sate

Bahan yg perlu dikisar
3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar } disangai
1 sudu kecil jintan manis } disangai
1 sudu kecil jintan putih } disangai

1. Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
2. Perap ayam / daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
3. Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan bahan renjis menggunakan berus serai hingga sate masak.

Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila sate dibakar.

Kuah Sate

5 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
15 tangkai cili kering, direbus dan bersihkan - blend (kita rendam ngan air panas je)
10 ulas bawang merah - blend
5 ulas bawang putih - blend
1 inci lengkuas - blend
5 batang serai - diketuk
Setengah cawan minyak masak
2-3 sudu teh garam
1 inci persegi belacan Melaka, dibakar - blend -kita gantikan dgn petis udang
1 cawan gula merah atau gula pasir
Air secukupnya untuk kepekatan kuah yang dikehendaki
Asam gelugor (5-6 keping)- opt utk yg suka kuah rasa masam2 sikit...kita tak letakpun

1. Pijarkan minyak dalam periuk
2. Tumiskan bahan yang dah di blend, kacau selalu, goreng hingga garing.
3. Masukkan air dan serai, kacau, biar sampai menggelegak
4. Masukkan kacang dan gaul rata.
5. Masukkan asam gelugor (jika guna)
6. Kecilkan api dan biar masak hingga keluar minyak.
7. Masukkan gula merah, kacau rata dan biarkan lagi atas api selama lebih kurang 15 minit.
8. Adjust rasa garam dan gulanya. Angkat
****Kuah kalau dimasak lagi lama lagi sedap****

Hidangkan sate bersama kuah, nasi impit, potongan mentimun dan hirisan bawang besar jika suka :->

****Belakang Tabir Membuat Sate Di Malam Raya Aidil Adha****

proses mencucuk sate oleh Cik Abang

proses membuang kulit kacang oleh Anis

***KitaSembangPulak***
dOd: teman lum penah rase lagi sate botey, sedap ye...nanti leh le teman cuber :-D
Zai: hai Zai :->
Lee Lin: jelesnye, takpe lagi sethn je lagi kita nak balik msia 8-)
Muna: betul tu...tapi tabik spring kat muna sebab buat semuanya sorang2 :->
Zanaz: salam perkenalan, moga bisnes sukses...k 8-)
Ana: rasanya lepas ni tak buat dah, tunggu balik msia pakat beli je LOL
Shasha: salam aidiladha, bila nak berkunjung ke rumah :->
Nur: kadang2 je ni...yg selalunya bantu membantu utk ngap je LOL
Zai: sate hj samuri balik msia ari tu dah makan tapi still rasa tak puas makan...dia buh apa ye ;-)
MamaFami: aiiikk...semua yg duk msia ni main pakat beli je sate...kita pun camtu gak if berada di msia, sori le nak buat sendiri...renyah kerja je :-D
Sitione: nama kita sama tapi nama you ada siti kan...kita takde ;-)
Zaliana: salam aidiladha juga buat dirimu sekeluarga :->
Srsfeqah: memang timun kat sini spesis lain sikit, yg bestnya pangkal dan hujung timun tu tak pahit cam timun kat msia :P
MaDiHa: amboii masa anak dara lagi dah terer buat sate...kita masa anak dara bab memasak ni negatif terus LOL
Mama@nis: :->
Rinnchan: nak buang kulit kacang kat luar rumah time winter ni...alamatnya mau kejang badan takleh nak raya esoknya LOL
Alis: salam, bestnya dapat daging korban unta..tentu sedap :P
AH: takpe...janji pandai blend kacangpun dah kira oraitt :-D
Daalia: jenuh nak mencucuk & menggril tu yg mintak tolong cik abg buatkan...dia pun cam serik je nak buat sate lenkali LOL
Kamalina: bila makan memang hilang rasa penat membuatnya...rasanya memang jadi tugas tetap anis tolong buang kulit kacang tu ;-)
Ah Mat Gebu: hahaha LOL
Nabialishad: duk msia beli je lah intan...tapi kalau rajin ok gak buat sendiri :->
B P: woww ada resepi sate yg simple...leh le berkongsi resepinya nanti :->
Yong: best lagi orang lain yg buatkan...kita yg makan :-D

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.